Sorting
Source
Katalog zbiorów
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(5)
unavailable
(2)
Branch
Wypożyczalnia Gorzów Śl.
(3)
Czytelnia Gorzów Śl.
(3)
Filia Pawłowice
(1)
Author
Gibson Lindsay C
(1)
LaDyne Rebekkah
(1)
Millon Marc
(1)
Petrowska Katia
(1)
Poprawska Urszula
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Shinkai Makoto (1973- )
(1)
Szymańska-Błotnicka Marzena
(1)
Yong Ed (1981- )
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Subject
Dojrzałość emocjonalna
(1)
Dzieci
(1)
Fizjologia zwierząt
(1)
Poradnik
(1)
Psychologia zwierząt
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Rodzice
(1)
Rodzina dysfunkcyjna
(1)
Rosja - 19-20 w.
(1)
Stres
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Zaburzenia emocjonalne
(1)
Zachowanie się zwierząt
(1)
Zmysły
(1)
Zwierzęta
(1)
Żydzi w historii Europy
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Psychologia
(2)
Biologia
(1)
Rozwój osobisty
(1)
6 results Filter
Book
In basket
(Psyche/Soma)
Rebekkah LaDyne przekonuje, że jeśli naprawdę chcemy uwolnić się od stresu, musimy zmierzyć się z nim zarówno w umyśle, jak i w ciele oraz zredukować go na obu tych poziomach. Opierając się na najnowszych badaniach poświęconych terapiom somatycznym, wyjaśnia działanie autonomicznego układu nerwowego, tłumaczy fizyczne reakcje organizmu oraz pokazuje, jak wykorzystać mądrość ciała. Opracowana przez autorkę innowacyjna strategia obniżania stresu w układzie ciało–umysł (MBR, mind-body reset) za pomocą prostych ćwiczeń somatycznych pomaga trwale zredukować napięcie i odzyskać spokój.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Gorzów Śl.
All copies are currently on loan: sygn. 159.9 (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Historia Włoch, kieliszek po kieliszku Co łączy królewskie barolo, sycylijskie nero d’avola z ziem odbitych mafii i migdałowo-ziemiste chianti z toskańskich wzgórz? Włoskie wino to coś więcej niż napój – każda kropla jest zapisem sześciu tysięcy lat burzliwej przeszłości Półwyspu Apenińskiego. Marc Millon prowadzi nas przez wielowarstwową opowieść z elegancją doświadczonego sommeliera i dociekliwością historyka. Ruszamy w wyprawę przez epoki i aromaty – od ziołowych win produkowanych metodami starożytnych Greków, przez przyklasztorne winnice benedyktynów, aż po wyrafinowane nuty zamknięte w butelkach leżakujących na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Odkrywamy uniwersum, w którym wino było świadkiem koronacji i rewolucji, służyło jako waluta w feudalnych umowach i narzędzie społecznych przemian. Kolejne gatunki win stają się okazją do niezwykłych spotkań – z królem Wiktorem Emanuelem II i jego sekretnymi kochankami, Dantem Alighieri na wygnaniu z dala od ukochanej Florencji czy feministkami, które zmieniły oblicze włoskiego winiarstwa. Italia w kieliszku wina to nie tylko enologiczna skarbnica informacji, lecz także klucz do zrozumienia włoskiej polityki, kultury i tożsamości. Marc Millon zabiera nas w przyprawiającą o zawrót głowy włoską eskapadę, podczas której częstuje faktami podanymi z odpowiednio dobranym trunkiem i pokazuje, jak wino nadaje smak historii, a historia nadaje smak winu. Przygotujcie korkociągi! TOM STANDAGE, autor Historii świata w sześciu szklankach Wyśmienita, epikurejska uczta z winem, odgrywającym od wieków ogromnie ważną rolę we włoskim społeczeństwie. Narracja Millona jest hedonistyczna, a zarazem refleksyjna. JAMIE MACKAY, autor The Invention of Sicily Zainteresowani tematyką włoskich win nie znajdą lepszego przewodnika. To znakomita pozycja o dziejach Włoch oglądanych przez pryzmat lokalnych win, przedstawiona żywym językiem z akademicką erudycją i swadą bon vivanta, godna polecenia zarówno dla laików, jak i dla koneserów. JESSICA B. HARRIS, pisarka i historyczka kulinarna Marc Millon przeszedł samego siebie, udało mu się bowiem fascynującą historię Włoch opowiedzieć językiem wytrawnego reportażysty. Co rusz przenosi czytelnika w inne magiczne miejsce i znienacka wyciąga przy tym butelkę wina, które samo w sobie niesie część opowiadanej historii. Czytając Italię w kieliszku wina, odwiedzamy z autorem najważniejsze włoskie zabytki, a słuchając jego wciągających opowieści, wspólnie raczymy się najlepszymi trunkami. To książka do czytania, słuchania i smakowania jednocześnie. Michał Bardel, kierownik Centrum Studiów nad Winem Uniwersytetu Civitas Lubię opowieści o świecie snute z perspektywy stołu. A Marc Millon zaprasza nas na włoską ucztę złożoną z lokalnego wina, sera, chleba i owoców. Biorą w niej udział starożytni filozofowie, królowie i zakonnicy, artyści i włoscy winiarze. Rozmawiają o sztuce, polityce i historii. Tematów do dyskusji – i dobrego włoskiego wina – przy tym stole nie zabraknie. Zapraszamy do wspólnego biesiadowania! Paulina Bandura, Radio Kulinarne Marc Millon od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Opublikował kilkanaście książek, pisze felietony dla „Food & Travel Magazine”. Jest certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Gorzów Śl.
All copies are currently on loan: sygn. 94 (1 egz.)
Book
In basket
Czy jej prababka ze strony ojca naprawdę nazywała się Estera? Czy w 1941 roku to ona została sama w pustym kijowskim mieszkaniu, po tym jak jej rodzina uciekła z miasta? Czy ktoś słyszał, jak z dziecięcą naiwnością zwróciła się w jidysz do niemieckich żołnierzy? A może ktoś stał w oknie i patrzył jak zastrzelili ją bez cienia emocji? Pełna białych plam historia rodzinna, którą opowiada Petrowska, to materiał na powieść historyczną. Jej dziadek działał w podziemiu rewolucyjnym w Odessie. Brat dziadka, Judasz Stern, został w 1932 roku skazany na śmierć za próbę zamachu na radcę ambasady Niemiec w Moskwie. Jeden z jej pradziadków założył w Warszawie sierociniec dla głuchoniemych żydowskich dzieci. Petrowska nie tworzy z tych wydarzeń podręcznika do historii. Opisuje raczej osobistą podróż do miejsc, w których się one rozegrały. Snuje przy tym refleksję nad traumatyczną historią XX wieku, która nie daje się ułożyć w spójną całość.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Gorzów Śl.
There are copies available to loan: sygn. 94 (1 egz.)
Book
In basket
Cztery kobiety, cztery koty, cztery przeplatające się ze sobą historie. Miyu czuje, że jest inna niż wszyscy, i dlatego żyje samotnie. Pewnego deszczowego wiosennego dnia w kartonowym pudle znajduje kota i zabiera go do domu. Reina, tak samo niezależna jak jej kotka Mimi, wkracza w dorosły, nie zawsze przyjazny świat. Aoi to młoda kobieta, której życie naznaczyła śmierć najlepszej przyjaciółki. Staruszka Shino i jej kot wspierają bratanka, który szuka swojego miejsca w życiu. Życiowym zmaganiom bohaterek dyskretnie przyglądają się koty, a z tej czułej obserwacji rodzi się szczególna, głęboka więź. Bo przecież świat koci niewiele się różni od ludzkiego, a wsparcie, jakie zapewnia druga istota, pozwala zmagać się z małymi i wielkimi problemami. Ona i jej kot to cztery pełne uroku i zachwytu nad życiem opowieści, które powstały dzięki kotom zabranym z ulicy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Gorzów Śl.
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
Filia Pawłowice
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria #Nauka)
Widoki i faktury, dźwięki i wibracje, zapachy i smaki, pola elektryczne i magnetyczne... Każda istota na Ziemi, także człowiek, odbiera jedynie niewielki wycinek rzeczywistości i pozostaje zamknięta w swojej własnej bańce sensorycznej. Ed Yong, dziennikarz naukowy i laureat Nagrody Pulitzera, zachęca do przekroczenia granic naszych zmysłów. Analizując niezwykłe zdolności zwierząt, odsłania to, co niedostępne ludzkiemu doświadczeniu. Dowiadujemy się, z jakiego powodu ciemniki czarne, niewielkie chrząszcze, lecą w stronę pożaru, a pysk krokodyla jest równie czuły jak opuszki palców ludzi. Odkrywamy, co pszczoły widzą w kwiatach, jak intensywne pasma zapachów wyczuwają psy na ulicy oraz dlaczego niektórzy ludzie są tetrachromatami i dostrzegają więcej odcieni kolorystycznych niż inni. Niezwykłe zmysły to zachwycająca sensualna podróż pełna historii o zaskakujących odkryciach naukowców i wielu jeszcze nierozwiązanych tajemnicach. Wszystko po to, byśmy zrozumieli percepcję inną niż ludzka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Gorzów Śl.
There are copies available to loan: sygn. 57 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again